SosyalBen Vakfı, afet dönemi çalışmaları kapsamında Umut Tırı’nın ardından, depremden etkilenen çocuklar için iki Beceri Geliştirme Merkezi (BEGEM) hayata geçirmişti. Hatay ve Adıyaman’da, SosyalBen Vakfı’nın eğitici ve öğretici atölye çalışmalarıyla oluşturduğu psikososyal desteğin sürekliliğini sağlayan merkezler; bölgedeki çocukların fiziksel ve sosyal beceri kayıplarını önlemek adına da önemli bir görev üstleniyor. Bu merkezlerin oluşum ve gelişim süreçlerini anlatan çarpıcı “BEGEM Belgeseli”, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü öncesinde ön gösterim ile tanıtıldı.
Depremden etkilenen çocuklara, uzman psikologlarca hazırlanan SosyalBen Vakfı atölyelerini ulaştırarak psikososyal destek sağlamayı ve çocuklardaki fiziksel ve sosyal beceri kaybını önlemeyi hedefleyen Beceri Geliştirme Merkezi (BEGEM), Çimko, Mavi, Migros, Nestlé Nesquik ve Vestel’in destekleriyle Hatay ve Adıyaman yerleşkelerinde hayata geçmişti. Güvenli, eğitici, öğretici ve çocuk dostu alanlarda, SosyalBen Vakfı’nın uzun süreli atölye çalışmalarını 7-13 yaş aralığındaki çocuklarla buluşturan Beceri Geliştirme Merkezi; çocukların problem çözmelerine, kendilerini ifade etmelerine, özgüven gelişimlerine ve birbirlerinden öğrenmelerine fırsat tanıyor. Uzmanların hazırladığı okul sonrası atölye çalışmaları ile çocuklar oyun, spor, icat, resim ve tarım alanında beceriler kazanıyor. Bir yıla yakın süredir bölgede çalışmalarını sürdüren merkezlerin, tüm sürecini anlatan BEGEM Belgeseli, Touche by N Kolay’da ön gösterim ile tanıtıldı. Gösterim öncesinde SosyalBen Vakfı Kurucusu ve Avrupa Konseyi Daimi Komite Üyesi Ece Çiftçi, BEGEM Hatay ve Adıyaman Koordinatörleri ve destek veren marka temsilcileri konuşma yaptı.
“Çocuk Haklarının savunucusu olmaya bir gün değil her gün devam edeceğiz”
SosyalBen Vakfı Kurucusu ve Avrupa Konseyi Daimi Komite Üyesi Ece Çiftçi, 6 Şubat 2023’ten beri depremden etkilenen çocukların hayatında umut ışığı olabilmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirtirken, “Bugün sizlere tanıtacağımız Beceri Geliştirme Merkezlerimiz-BEGEM, işte bu umutların yeşerdiği yerler. Evlerini, okullarını, sevdiklerini kaybeden çocuklarımızın güvenli limanı… Resim, müzik, spor gibi atölyelerle çocuklarımızın güvenle sosyalleşebilmeleri bir yana, BEGEM kendilerini ifade etmelerine de imkân tanıyan bir alan” diye konuştu.
Davetliler, proje destekçileri, SosyalBen gönüllüleri eşliğinde 11 Kasım gecesi düzenlenen ön gösterim etkinliğinin teması “Çocuk Hakları”ydı. Ece Çiftçi “Gösterim için bu tarihi seçmemizin de bir sebebi var. ‘Dünya Çocuk Hakları Bildirgesi’nin kabul edildiği 20 Kasım gününe atıfta bulunmak istediğimiz bu gecede; öncelikle çocuklarımızın yaşam hakkını ve çocuklarımızın eğitime, bilime, sanata erişim hakkını hatırlatmak istiyoruz. Biz, SosyalBen olarak, bu hakların savunuculuğunu yapmaya, haksızlıklara karşı çocuklarımızın yanında olmaya, eşitsizlikleri yıkmak adına onlara ellerimizi uzatmaya bir gün değil, her gün devam edeceğiz” dedi.
6 Şubat depreminden bu yana önce mobil çözüm Umut Tırı 1 ve Umut Tırı 2’nin ardından SosyalBen Beceri Geliştirme Merkezleri Hatay ve Adıyaman’daki psikososyal destek çalışmaları ile bugüne kadar 600 gönüllüsü ile 13 bin çocuğa erişen SosyalBen, depremden etkilenen çocuklar ile 1000 saati aşkın atölye çalışması gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı